Hőhidak nélküli hőszigetelés

Hőszigetelés

Egy ház tervezésénél és építésénél mindig nagyon fontos, hogy jó energetikai tényezőkkel rendelkezzen, és problémamentes és olcsó legyen az üzemeltetése.
A hőszigetelés az egyik kulcsfontosságú tényező, ami ezekre jelentős hatással lehet, ugyanis a megfelelő hőszigeteléssel rengeteg energiát és így pénzt spórolhatunk hosszú távon.
Hőszigetelés kivitelezéskor nem csak arra kell ügyelni, hogy megfelelően, a technológiai elvásárok szerint legyen felrakva illetve rögzítve a szigetelés, hanem arra is, hogy hőhídmentes legyen.

Azonban először nézzük csak meg pontosabban, hogy mi is az a hőhíd.
A ház hőszigetelésének kialakításakor arra kell törekedni, hogy a ház külső burka minden egyes pontján egyforma hőszigetelési képességű szigeteléssel legyen leszigetelve, azaz ne maradjon ki semmi sem a szigetelésből. Ennek hatására az épület egyenletesen fog télen áthűlni, nem lesznek olyan felületek, amelyek hidegebbek lennének egy másiknál a belső oldalon.
Előfordulhat, hogy valahol mégis kimarad a hőszigetelés, akárcsak egy fél tenyérnyi felületen is, ott úgynevezett hőhíd alakul ki. A hőhídnál télen jobban lehűl a ház belső felülete az ilyen részeken, és páralecsapódás alakulhat ki a hőmérséklet különbség hatására. Sőt, a pára hatására pedig a penészesedés is indulhat. Ezt persze senki sem szeretné, pláne egy új épületben!

Megosztás